Saturday 14 September 2019

Resepi Kuah Pecal Simple & Sedap

Kalau anda bijak bestari apakah nama makanan ini? 😆


Minggu lepas teringin sangat nak makan PECAL. Dedulu zaman sekolah ada jual bungkus dalam daun pisang, sekarang susah nak jumpa kan?

Mintak resepi kat kakak sepupu. Pergh berbaloi buat sendiri sampai 3x dah dok mengulang makan PECAL, ikut selera Nana memang mabeles sangat! Puas hati sebab lama dah tak makan. Mohon mahap andai ada terkurang ye 😋

RESEPI KUAH PECAL

1. Kacang tanah digoreng & tumbuk halus (saya blend je)

2. Cili padi, bawang putih, bawang merah(saya guna bawang goreng), belacan, isi cekur di goreng sampai layu cekur.

3. Kemudian blend bahan-bahan goreng tadi tambah air masak ye. Masukan air asam jawa, garam gula secukup rasa.

Bahan-bahan lain :

Kangkung dicelur
Tauge dicelur
Kacang panjang dicelur
Tempe & tahu digoreng & dihiris.
Apa lagi yang sesuai? Korang letak la ye
Cara penyediaan :


Dalam satu bekas satukan kacang tanah yang ditumbuk & masukkan bahan blend kemudian tambahkan air suam. Gaul sebati jangan cair sangat jangan pekat sangat gitu. Rasa, kalau tak cukup garam gula boleh tambah ikut selera.

Kemudian hidang sayur2an yang dicelur tadi & curahkan kuah pecal. Siap!

Selamat mencuba 😍

#ResepiMudah #ResepiKuahPecal #MakNanaMasak

No comments:

Post a Comment