Sunday 15 September 2019

Resepi Brownies Kedut Simple & Sedap



Tompang laluu. Simpan sini buat kenangan & rujukan. Pestaim okeh MakNana buat Brownies Kedut & menjadi kedutannye! Wohaaa 🤣

Resepi MakNana cedok dari Fb Hani Rosli, resepi viral ni. Next kalau rajin nak try KhairulAming nye resepi.

RESEPI BROWNIES KEDUT

Bahan A
85 gm butter (resepi asal guna jenama twincows. MakNana guna butter cup je)
170 gm coklat masakan (resepi asal guna dark compound-coin jenama beryl's. MakNana guna CocoaRich)

Bahan B
2 biji telur
140 gm gula kastor (MakNana guna brown sugar)
1 sk esen vanila
1/4 sk garam

Bahan C
100 gm tepung gandum
1/4 sk baking powder
1/4 cawan serbuk koko (diayak semua)

Coklat chip 45 gm

Cara-cara cekidot gambar ok 👇

Inilah bahan-bahan sudah siap disukat ye tuan-tuan & puan-puan.

1. Bahan A. Double boiler ye. Bawak periuk isi air masak mendidih & atas periuk letak la bekas atau kuali yang berisi cekelat & butter.


 2. Dalam bekas lain campurkan bahan-bahan B & Gaul-gaul mesra. Gaul-gaul gitu je takyah sampai kembang pon.



3. Masukkan bahan2 A ke dalam bahan2 B. Gaul mesra. Lepas tu masukkan bahan-bahan C, jangan lupa ayak tau. Dah sebati masukkan coklat chip.



4. Alaskan loyang dengan kertas minyak.

5. Tuang adunan brownies dalam loyang & tabur la coklat cip. Coklat bar tu ada lebih MakNana hiris2 la buh sekali.

6. Lepas tu bakar dalam oven. Lebih kurang 30min, suhu oven 150°/160°. Bergantung oven masing2

Tips nak dapatkan kedutan atas brownies tu katanye lepas Brownies dah masak, biarkan kejap dalam oven & bukak sikit pintu oven.

Biarkan 10min. Maka berkeduttts la brownies uols lepas tu.

Sedap sangat uols!

No comments:

Post a Comment